Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Actuacions

Actuacions


Eliminació de la resclosa de la riera de Rajadell

Al tram final de la riera de Rajadell hi havia una resclosa de formigó que protegia una antiga canalització, que bombava aigua des d’una bomba prop del riu, cap als camps de la riba esquerra. Fa anys, una riuada es va emportar la caseta que protegia la bomba i la pròpia bomba, i el calaix va quedar inutilitzat. Aquesta estructura impedia el moviment de l’aigua i actuava com una barrera per a la connectivitat ecològica de la fauna fluvial. 

L'octubre del 2022 es van dur a terme les obres d'enderroc de la resclosa, restaurant la connectivitat longitudinal del riu, deixant pas lliure a peixos i sediments per aquest tram de riera, que es connectarà de nou amb el riu Cardener. Això hauria de ser especialment positiu per algunes espècies de peixos autòctones que viuen en rius cabalosos com el Cardener, però que a l’hora de la fresa (posta d’ous) busquen rieres amb poc cabal com la riera de Rajadell, és a dir, fan petites migracions fins ara impedides per aquesta resclosa.

Una altra de les millores esperades és en la qualitat fisicoquímica de l’aigua que, segons diversos controls fets en el marc del projecte ‘Llegim el riu’, era molt baixa en aquest tram, per acumulació de nitrats. El fet que l’aigua corri i s’oxigeni millora automàticament la qualitat de l’aigua i, d’aquesta manera, es millora també la capacitat d’acollir-hi vida.

També s’esperen canvis pel que fa a la morfologia de la riera i la flora que hi viu. Fins ara, tot el tram inundat era molt homogeni i estàtic al llarg de l’any, dins i fora de l’aigua, ja que la làmina d’aigua no solia variar excepte en grans secades. Sense la resclosa, el nivell de l’aigua serà més baix (fet que de retruc reduirà el risc d’inundació de les terres circumdants) i anirà oscil·lant constantment al llarg de l’any, la qual cosa permetrà que apareguin i desapareguin comunitats d’herbes o platges de còdols, elements indispensables per a la vida de certes espècies animals.

Supressió de l'activitat agrícola regular

La petita plana al·luvial existent al marge dret de la riera de Rajadell estava cultivada de forma irregular en bona part de la seva superfície des de l’any 2014. L’espai cultivat s’estima que ocupava 4.570 m2. Aquesta zona de cultiu ha permès reforçar el caràcter d’espai obert que ja tenia aquesta parcel·la, cosa que ajuda a l’heterogeneïtat de l’espai, però l'activitat agrícola suposava una limitació recurrent a la successió vegetal: amb cada nou cicle de cultiu, s’eliminava completament la vegetació espontània. Això feia que les espècies pròpies d’espais oberts tampoc s’hi poguessin establir o que no poguessin fer-ho amb tota la seva potencialitat. Per tal de permetre la renaturalització de l’espai, es va aturar aquesta activitat i permetent el desenvolupament de la vegetació espontània.

Retirada del paviment

L’antic aparcament de la discoteca era una gran superfície d’uns 13.975 m 2 que, pel fet de trobar-se pavimentada, impedia el creixement de la vegetació espontània i, per tant, era un terreny “perdut” des del punt de vista natural.  La restauració d’aquest àmbit és una de les principals actuacions de renaturalització de la finca.

Entre desembre de 2023 i gener de 2024 es van realitzar les obres, que van consistir en la retirada de 10.521 metres quadrats de paviment, deixant només una petita zona que servirà com a testimoni. També s'habilitarà un petit espai d'aparcament,  es llaurarà la terra per promoure l'establiment de vegetació espontània i s'aplicarà compost i restes vegetals per facilitar la restauració del sòl. Les obres van tenir un cost de 152.892,53 euros (IVA inclòs). Es va finançar amb fons Next Generation, provinents dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) per al projecte “Manresa, destinació del Camí Ignasià”, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Retirada deixalles

El maig de 2021 es va organitzar al bosc de ribera de can Poc Oli una jornada de recollida de residus, dins del marc del Let's clean up europe, amb la participació de Creu Roja Bages. Gràcies a aquesta jornada es van recollir 1.600 kg de vidre i 169 kg de rebuig, en un abocament incontrolat molt proper a la riera de Rajadell. Aquesta acció va permetre la restauració del bosc de riera en aquesta àrea.