Manresa recordarà de manera permanent l'arquitecte i urbanista manresà Quico Mestres Angla amb un espai a la Torre Santa Caterina
21/06/2022
L’Espai Quico Mestres ha estat impulsat per una comissió de familiars i amics que ha rebut el suport de l’estudi d’arquitectura Batlle i Roig —que ha definit i assumit el projecte— i de l’Ajuntament de Manresa, que s’encarregarà de les obres de construcció. Traspassat el 2013, Mestres és l’autor del primer Pla General d'Ordenació Urbana de Manresa de l'època democràtica i és considerat un referent en l'àmbit de l'urbanisme a Catalunya. Impulsor d’una transformació urbana innovadora, va definir el model de ciutat que avui encara és vigent.
La Sala de Columnes de l’Ajuntament de Manresa ha acollit aquest matí la presentació del nou Espai Quico Mestres Angla, que s’ubicarà a la Torre de Santa Caterina, un dels punts més emblemàtics de Manresa. L’acte ha comptat amb la presència dels familiars i amics de l’arquitecte i urbanista que han impulsat el memorial i també d’Enric Batlle Durany, de l’estudi d’arquitectura Batlle i Roig, que ha definit i assumit la redacció del projecte. Ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia. Abans de la presentació, s’ha signat el conveni que oficialitza la col·laboració entre les tres parts. L’Ajuntament de Manresa s’encarregarà de la construcció del nou espai.
Tal com ha explicat Enric Batlle, l’espai d’homenatge que s’ha dissenyat envolta la Torre de Santa Caterina amb una estructura que dibuixa una lletra ‘Q’ (de Quico) i que s’organitza en forma de recorregut circular. Es reconeix com un mirador del territori, un lloc on poder contemplar la ciutat i la comarca, un espai on poder aprendre i descobrir la ciutat en el seu context geogràfic i territorial, aprofitant una privilegiada ubicació que permet gaudir de les vistes del vessant sud de Manresa.
A la vegada, l’espai es defineix com un observatori de la ciutat: per ajudar a mirar, a recordar i a transmetre els seus valors positius. La topografia del fossar existent permet generar de manera senzilla i integrada una aula oberta on poder explicar aquests valors, i també la història del lloc, de la Torre i de la geografia local.
Finalment, està concebut també com un espai de record i reconeixement: alineat amb la visual cap al carrer del Born, lloc on va néixer Quico Mestres, el recorregut incorpora un petit memorial a la seva persona i la seva obra.
Durant l’acte, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha destacat la figura de Quico Mestres, “que exemplifica molt bé que l’urbanisme no te sentit si no és per millorar la vida de les persones, per democratitzar les ciutats, per fer els espais per tothom”, i ha assegurat que amb el memorial “la ciutat retorna a Quico Mestres com a mínim una mica del que ell ens va donar”.
Per part de la família, ha intervingut Conxita Tarrés Gol, que s’ha mostrat agraïda per la iniciativa i “molt satisfeta de com s’ha fet tot el procés”, amb un “treball generós i amb idees molt bones”, i amb la incorporació de l’equip d’Enric Batlle, “que és un regal”, ha dit. I ha afegit: “El Quico seria feliç de saber que ho fan ells”. Del projecte, ha destacat el seu enfoc: “no és un projecte estàtic ni nostàlgic, és un regal a la ciutat perquè es pugui continuar treballant i aprofundint en com poder entendre-la. Un espai on la funció pedagògica adquireix rellevància”.
Així mateix, ha afirmat que “no és un reconeixement només a la figura del Quico, sinó un reconeixement a una manera de treballar i un reconeixement a les persones que van treballar amb ell. Perquè sense la gent i el feedback de la ciutadania ell no podia treballar”.
Un espai emblemàtic
La Torre de Santa Caterina porta el nom del turó on se situa. D’origen militar, va ser construïda durant la primera guerra Carlina, el 1836. Gràcies a la seva situació geogràfica, és una de les principals referències visuals de la ciutat de Manresa. Forma part de la xarxa de punts d’interès de l’Anella Verda de Manresa i diversos dels seus recorreguts senyalitzats hi passen. La Torre és també la porta d’entrada a la ciutat del Camí Ignasià, l’indret per on Ignasi de Loiola va arribar a Manresa enguany fa just 500 anys.
L’Espai Quico Mestes vol posar en valor aquesta construcció històrica d’una manera senzilla i respectuosa.
Un referent de l’urbanisme
Quico Mestres Angla (Manresa 1948 – 2013) va ser un reconegut arquitecte i urbanista. Impulsor d’una transformació urbana innovadora, va definir el model de ciutat que avui encara és vigent. Va ser l’autor del primer Pla General d’Ordenació Urbana de Manresa de la democràcia, que va realitzar entre el 1975 i el 1981, i va col·laborar en l’elaboració d’altres plans urbanístics de la comarca. Als anys 90, va treballar a l’Ajuntament de Sabadell, on va dirigir la redacció del Pla General d’aquest municipi, el 1992, un nou planejament que va implicar la realització d’espais emblemàtics com l’Eix Macià o el Parc Catalunya. El 1995 va retornar a l’Ajuntament de Manresa, on va ser el responsable tècnic del desenvolupament del nou Pla General de 1997. Des de l'àrea d'Urbanisme, va dirigir i gestionar projectes rellevants per la ciutat, com la plaça Sant Domènec, la revitalització del Centre Històric, la façana sud, el teatre Kursaal, la urbanització del sector de Les Bases o la implantació de la FUB.
A banda de la seva carrera professional, Quico Mestres era un amant de les arts, de la música, del dibuix i del muntanyisme i l’escalada.
*Imatge (d'esquerra a dreta): Enric Batlle; l'alcalde, Marc Aloy Guàrdia; Conxita Tarrés Gol (en representació de la família), i Jordi Ludevid Anglada, en representació de la Comissió pro Espai Quico Mestres