Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La segona edició de Microscopies es desenvoluparà a la Torre Lluvià amb obres efímeres i una escultura permanent d'Àngels Freixanet

La segona edició de Microscopies es desenvoluparà a la Torre Lluvià amb obres efímeres i una escultura permanent d'Àngels Freixanet


12/08/2021

La inauguració es farà el divendres 27 d’agost a les sis de la tarda. La mostra de land art es podrà veure també el dissabte 28 i el diumenge 29 d’agost, en horari de 18 a 21 hores. Enguany, s’instal·laran sis obres efímeres. També es proposa una caminada al capvespre per redescobrir la iniciativa artística des d’una altra mirada. Àngels Freixanet presentarà l’obra ‘Somnis Arrelats’, una escultura de tres peces de ferro reciclat i tractat de sis metres d’alçada, que quedarà instal·lada de manera permanent. La iniciativa Microscopies —nascuda l’any passat en el marc de la Festa Major— uneix cultura, art i natura i permet descobrir entorns singulars de l’Anella Verda de Manresa a través de l’art.

 

La segona edició de Microscopies es desenvoluparà als voltants de la Torre Lluvià, amb sis propostes de land art efímeres i la inauguració de l’escultura ‘Somnis Arrelats’, d’Àngels Freixanet, que en aquest cas quedarà instal·lada de manera permanent en aquest paratge de l’Anella Verda. A més a més, es proposa una performance en forma de caminada al capvespre per redescobrir l’itinerari artístic des d’una altra mirada i amb un punt diferent de llum. La mostra s’obrirà el divendres 27 d’agost i es podrà veure també el dissabte 28 i el diumenge 29, de sis de la tarda a nou del vespre. La caminada es farà dissabte de 20 a 24 hores.

 

Microscopies va néixer l’any passat de la mà de l’Ajuntament de Manresa i el Centre d’Art Contemporani El Forn de la Calç (CACIS). Es tracta d’una iniciativa que uneix cultura, art i natura a través d’itineraris artístics que esdevenen en indrets de l’Anella Verda i que tenen la peculiartitat d’estar compostos per obres efímeres. Els artistes participants creen durant una setmana obres in situ amb materials naturals, que seran visitables durant l’obertura de la mostra per Festa Major i fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les acabi esborrant.

 

A banda de les obres efímeres, s’instal·la també una escultura de manera permanent. L’any passat es va inaugurar l’obra ‘Vèrtex’, de l’artista Tom Carr, al Parc del Secà, on es va desenvolupar la mostra. Enguany, s’estrenarà l’escultura ‘Somnis Arrelats’, d’Àngels Freixanet, una obra de sis metres d’alçada feta amb ferro reciclat i tractat, inspirada en el modernisme i el paisatge de la Torre Lluvià, un indret estimat i viscut per l’autora. Amb el pas de les edicions, les obres permanents permetran construir un itinerari per descobrir els entorns singulars de l’Anella Verda a través de l’art, sumant atractius al valor natural dels paratges que la conformen.

 

Les obres efímeres d’aquesta segona edició seran ‘Una agulla en un paller’, d’Aleix Antillach i Mireia Zantop; ‘La Porta’, de Montse Nadal; ‘El fruir de la terra’, de Xavier Sis; ‘Fluxos’, d’Esteve Dalmau; ‘Memòria II’, de Marc Sellarès, i ‘Spiral Society’, de Nil Nebot i Carlota Carvajal, que protagonitzaran la performance ‘Natura i Moviment’ divendres, dissabte i diumenge a les set de la tarda als terrenys de Cal Cuques. A més a més, el col·lectiu Deriva Mussol proposa ‘Les hores blaves’, una performance amb caminada que es farà dissabte a partir de les vuit del vespre, amb una durada aproximada de quatre hores. Després que els visitants de Microscopies hagin pogut gaudir de les peces a plena llum, Deriva Mussol convida a tornar a l’entorn per caminar-lo, deixant que n’esdevingui un nou relat.

 

 

Una nova mirada a l’Anella Verda

 

La mostra de land art Microscopies ofereix la possi­bilitat d’obrir una nova mirada cap als espais naturals de l’Anella Verda, un conjunt d’espais lliures al voltant de la ciutat que cal conèixer, protegir, connectar i potenciar pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris.

 

L’Anella Verda no és un espai homogeni. Les característiques morfològiques i naturals de certes zones, les casuístiques històriques de la mà de l’home, i la repercussió de l’ús social dels espais naturals permeten identificar zones singulars amb personalitat pròpia i característiques diferents entre elles. El potencial d’aquesta mostra Microscopies rau tam­bé en la possibilitat de recórrer els espais naturals que conformen l’Anella Verda. A través de caminar en podem conèixer els llocs representatius, tot gaudint dels seus valors patrimonials, naturals i culturals.

 

En aquesta segona edició s’ha triat la Torre Lluvià per desenvolupar la proposta, un punt emblemàtic de l’Anella Verda, en un entorn rural d’alt valor paisatgístic, camí de Rajadell i amb vistes magnífiques sobre una bona part del pla de Bages i les muntanyes de Montserrat, amb singulars elements arquitectònics i construccions modernistes propietat de l’antiga burgesia industrial, entre les quals s’hi compta la recuperada Torre Lluvià, una joia del patrimoni cultural de Manresa, obra de l’arquitecte manresà Ignasi Oms i Pons.

 

Microscopies és una iniciativa de l’Ajuntament de Manresa i el Centre d’Art Contemporani El Forn de la Calç (CACIS). Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració Meandre i de l’Anella Verda de Manresa.

 

 

Horaris Microscopies


Divendres 27 d’agost:

 

-Inauguració a les 18 h.

-Visites a l’itinerari fins a les 21 h; sortida i arribada a la Torre Lluvià.

-A les 19 h performance ‘Natura i moviment’ a càrrec de Nil Nebot i la ballarina i coreògrafa Carlota de Carvajal. Terrenys de Cal Cuques.

 

 

Dissabte 28 d’agost:

 

-Visites a l’itinerari des de les 18 h fins a les 21 h; sortida i arribada a la Torre Lluvià.

-A les 19 h performance ‘Natura i moviment’ a càrrec de Nil Nebot i la ballarina i coreògrafa Carlota de Carvajal. Terrenys de Cal Cuques.

-A les 20 h caminada/perfomance ‘Les hores blaves’, a càrrec del col·lectiu Deriva Mussol. Caminada de 4 hores. Sortida des de Torre Lluvià.

 

 

Diumenge 29 d’agost:

 

-Visites a l’itinerari des de les 18 h fins a les 21 h; sortida i arribada a la Torre Lluvià.

-A les 19 h performance ‘Natura i moviment’ a càrrec de Nil Nebot i la ballarina i coreògrafa Carlota de Carvajal. Terrenys de Cal Cuques.

 

 

*Consulta el catàleg complet de Microscopies en aquest enllaç.